Poľnohospodárstvo

 

Slovensko má rozvinuté poľnohospodárstvo, ktoré využíva 19 350 km2 poľnohospodárskej pôdy (39,5% povrchu krajiny). Ešte na začiatku 20. storočia zamestnávalo 60% obyvateľstva. Dnes poľnohospodárstvo, poľovníctvo a súvisiace odvetvia zamestnávajú asi 4,9% ekonomicky činného obyvateľstva (asi 100 050 zamestnancov)[13]. Najvhodnejšie podmienky na rastlinnú výrobu sú v nížinách. Pestuje sa hlavne obilie (60% osevných plôch), olejniny a jedno a viacročné krmovinyZemiakystrukoviny a zelenina (hlavnerajčiny, biela kapustacibuľapaprika a mrkva) sa pestujú dovedna na asi 3% ornej pôdy[14]. Na Slovensku sa nachádza 6 vinohradníckych oblastí. Väčšina hrozna sa pestuje hlavne na západnom, menej na strednom a najmenej na východnom Slovensku. Vo vyšších polohách sa využívajú pastviny na chov hovädzieho dobytka a oviec. Väčšia časť živočíšnej výroby je sústredná v nížinách, kde sa nachádzajú dostatočné zdroje krmovín.

 

Druh Počet kusov v tisícoch
Hovädzí dobytok 471
Ošípané 740
Ovce 376
Kozy 35
Kone 7
Hydina (z toho sliepky) 13583 (6252)