Poľnohospodárstvo
Slovensko má rozvinuté poľnohospodárstvo, ktoré využíva 19 350 km2 poľnohospodárskej pôdy (39,5% povrchu krajiny). Ešte na začiatku 20. storočia zamestnávalo 60% obyvateľstva. Dnes poľnohospodárstvo, poľovníctvo a súvisiace odvetvia zamestnávajú asi 4,9% ekonomicky činného obyvateľstva (asi 100 050 zamestnancov)[13]. Najvhodnejšie podmienky na rastlinnú výrobu sú v nížinách. Pestuje sa hlavne obilie (60% osevných plôch), olejniny a jedno a viacročné krmoviny. Zemiaky, strukoviny a zelenina (hlavnerajčiny, biela kapusta, cibuľa, paprika a mrkva) sa pestujú dovedna na asi 3% ornej pôdy[14]. Na Slovensku sa nachádza 6 vinohradníckych oblastí. Väčšina hrozna sa pestuje hlavne na západnom, menej na strednom a najmenej na východnom Slovensku. Vo vyšších polohách sa využívajú pastviny na chov hovädzieho dobytka a oviec. Väčšia časť živočíšnej výroby je sústredná v nížinách, kde sa nachádzajú dostatočné zdroje krmovín.
Druh | Počet kusov v tisícoch |
---|---|
Hovädzí dobytok | 471 |
Ošípané | 740 |
Ovce | 376 |
Kozy | 35 |
Kone | 7 |
Hydina (z toho sliepky) | 13583 (6252) |